Scania trucks charging at Falkenklev Logistik electric truck charging station
Tillbaka till nyheter

Kempowers snabbladdningsteknik levereras till nya RIFIL-laddstationer för ellastbilar och elbilar i Skåne 

Kempowers laddutrustning levereras av Scania Sverige till tre nya laddstationer i Hörby, Höör och Perstorp för tunga fordon till Falkenklev Logistik. Utöver laddning av åkeriets egna fordon blir anläggningarna tillgängliga för externa person- och lastbilar. 

På vardera av de tre tillkommande orterna kommer det att finnas åtta ladduttag fördelat på fyra Kempower Satellites. Dessa är kopplade till fyra Kempower Power Units och stöds av Kempower ChargEye, en molnbaserad datalösning för depåer. Varje CCS2-laddare på de nya stationerna kommer att erbjuda upp till 350 kW för det växande antalet batterielektriska lastbilarför för både när- och fjärrtransporter. 

De nya stationerna blir en del av Falkenklev Logistiks laddnätverk under varumärket RIFIL. Laddnätverket byggs även med tanke på framtida behov och företaget ser att det finns ytterligare möjligheter att anlägga fler RIFIL-laddstationer i Skåne under de kommande åren. Laddstationerna i Hörby, Höör och Perstorp uppskattas vara driftsatta kring årsskiftet 2023–2024. Vid varje station finns befintliga eller nya möjligheter att handla mat och dryck under tiden som laddningen pågår.  

Falkenklev Logistik planerar även en egen solcellspark i Perstorp på 1,5 MW för att förse laddstationerna med fossilfri energi. 

År 2022 öppnade den första RIFIL-laddstationen i Malmö med 22 Kempower Satellite ladduttag i anslutning till åkeriets depå. Laddparken är den största i Sverige för tunga fordon och personbilar. Med Kempowers snabbladdare, egenproducerad el från solceller och ett eget batterilager på plats stabiliseras elnätet och laddningseffekten boostas. RIFIL-laddstationen i Malmö har även lyfts fram som ett exempel på en välfungerande laddplats i en YouTube-video av elbilsinfluencern Peter Esse.  

”Kempowers laddlösningar har valts för att de fungerar bra, erbjuder ett väldigt flexibelt system och uppfyller de krav som vi har på vår laddinfrastruktur. Vi kommer även att delta i en training gällande molntjänsten Kempower ChargEye för att kunna utnyttja tilläggsfunktioner som schemaläggning av laddningarna under vissa tider på dygnet då till exempel elpriset är som lägst.”  

säger vd Victor Falkenklev.

”Tack vare detta samarbete får Skåne ett effektivt nät för att ladda ellastbilar, vilket kommer att underlätta övergången till fossilfria transporter,” säger Håkan Roupé, Scania Syd. ”Det öppnar för nya transporter med längre räckvidd och blir därmed ett bra alternativ för fler.” 

”Vi är oerhört glada över att kunna fortsätta bistå Scania Sverige och Falkenklev Logistik med våra intelligenta och skalbara laddlösningar. De kommer att möjliggöra tillförlitlig och flexibel laddning av ellastbilar och elbilar på de nya orterna,” säger Tomi Ristimäki, vd för Kempower. 

Falkenklev Logistik etablerar den nya laddstationen i Perstorp med stöd från Energimyndigheten samt stationerna i Hörby och Höör med stöd från Klimatklivet från 2022.